#Numărul4 cu dl. Şerban Leoca, alergator TTR la #semi

“Atunci când ești antrenat, alergatul e ca un zbor. Se poate să-ți dorești să nu mai zbori?“

Şerban Leoca

Pȃnă să ȋl vedem la linia de start, pe dl Leoca l-am văzut pe podiumul altor competiţii sportive din ţară. E o prezenţă plăcută, ȋţi vine să-i zȃmbeşti de ȋndată ce ȋl ȋntȃlneşti. E o plăcere să povesteşti despre munte şi trail running cu dansul şi ne-am bucurat să ȋi primim sfaturile la fiecare ediţie de pȃnă acum. Cu o deosebită admiraţie şi mult drag, vă invităm să citiţi primul interviu din mini seria ce marcheaza ediţia cu numărul 4 a Trascau Trail Run Powered by Porsche Engineering.

1. Cum v-ați apucat de alergat și ce vă face să continuați să alergați?

Cum am început să alerg? A fost un moment cand m-am gândit să încerc să alerg. Apoi a fost un moment când m-am gandit să încerc să alerg un maraton. Și tot așa, până când lucrurile au scăpat de sub control. Se zice că alergarea dă dependență. De ce continui? Pentru că, atunci când ești antrenat, alergatul e ca un zbor. Se poate să-ți dorești să nu mai zbori? (Iertați patetismul.)

2. Cum reușiți să preveniți accidentările și să aveți o viață de alergător îndelungată?

Mă tem că, după un număr de operații (meniscuri, hernie), ar fi o nesăbuință să cred că știu să previn accidentările. Nu știu, dar am avut șansa să fiu tratat de chirurgi dedicați. Cred că e important să îți asculți organismul și să răspunzi cu grijă la tot ce încearcă să îți spună. Că spune. Cel mai adesea poți rezolva singur, cu grijă. Iar dacă nu, caută-i pe cei competenți. Ei există și au surprinzător de multă disponibilitate când îți percep pasiunea.

3. La ce vă gândiți în timpul unei alergări montane lungi?

La gulașul de după. La munții din jur. La ce traseu frumos ne-au pregatit Ioana și Sorin peste Colțul Trascăului. De ogorul ăsta m-am cam săturat, să vină odată Cetatea. Și Creasta de Cocoș. Salut! Spor! Na, că ăsta m-a întrecut. Dar pe ăsta îl întrec. Salut! Spor! Hai, că poți. Încă puțin.

4. Un sfat pentru alergătorii care vor să facă pasul de la cros la semi-maraton.

Ai reușit, continuă! N-ai reușit, continuă! (Nansen) Adaugă un kilometru sau doi într-o săptămână și ai grijă ca în săptămâna următoare să nu alergi cu mult mai puțin decât ai adăugat. Singura problemă e că, foarte probabil, nu te vei putea opri la semimaraton. Iar dacă ești ca mine, la maraton e greu tare. Dar încearcă liniștit, pentru unii nu e.

Cel mai bine poţi ȋnţelege şi aprecia un concurs, prin ochii şi gȃndul celor ce ȋl aleargă. Cea de a 4a ediţie Trascau Trail Run vine cu 4 ȋntrebări pe care le adresăm celor ce ne-au alergat, la semi sau cros, de 1,2 sau chiar 3 ediţii. Ne-am dorit să vă inspirăm, să vă apropiem de noi, iar data viitoare cȃnd ne alergaţi să simţiţi că aveţi prieteni cu voi la linia de start!