#Numărul4 cu Codrin Stăncescu, catalizatorul echipei Porsche România în TTR
„După o alergare de măcar 5km, deja mă simt cu totul și cu totul alt om, îmi dă o stare de bine. Pe lângă asta, alergarea ca și exercițiu indirect, ajută în orice sport, iar eu personal sunt un fan al sporturilor.„
Codrin Stăncescu este unul dintre colegii din Porsche Engineering Romania, care pe lângă responsabilitățile profesionale, alege întotdeauna să se țină în formă, practicând sport, regulat. La Trascau Trail Run l-aţi ȋntȃlnit la linia de start pentru proba de 8k. Momentan, pe lângă alergare, cochetează cu box și crossfit. Istoricul lui sportiv este plin de ani în care a practicat și sport de performanță: aproximativ 10 ani de tenis de câmp și 7 ani de ski alpin.

1. De ce te-ai apucat de alergat? / De ce alergi?
Este un exercițiu bun de cardio care îmi dă rezistență. Deasemenea, după o alergare de măcar 5km, deja mă simt cu totul și cu totul alt om, îmi dă o stare de bine. Pe lângă asta, alergarea ca și exercițiu indirect, ajută în orice sport, iar eu personal sunt un fan al sporturilor.
2. Ce faci pentru a preveni accidentarile si a avea o viata de alergator indelungata?
Din punctul meu de vedere o soluție pentru a evita accidentările este aceea de a-mi recunoaște tot timpul nivelul de antrenament, limitările, de a mă antrena constant, de a crește intensitatea exercițiilor treptat și de nu forța un timp mai bun sau un traseu mai complex la fiecare antrenament, dacă știu sau simt că nu îl pot duce. Ce fac, concret? Încep cu 2-3 antrenamente în condiții similare, iar la al 4-lea forțez puțin limitele, dar tot timpul îmi asculti corpul, rămân conștient de ce îmi dictează, iar în cazul în care simt presiune/durere/tensiune în anumite zone, fac repaos. Reiau mai ușor antrenamentele, iar daca văd că problema persistă, apelez la ajutor de specialitate.
3. Un sfat pentru alergătorii care vor sa faca pasul de la cros la semi?
Să se antreneze minim de 2 ori pe săptămână și să crească treptat distanțele/ timpii mai performanți. Antrenamentele cele mai lungi să fie de maxim 15 km iar acești 15 km să fie parcurși relativ ușor și confortabil.
Dacă ești pregătit să alergi 15 km într-un ritm sustinut și constant, indiferent de traseu, un concurs de semimaraton doar iți va confirma eficienta antrenamentelor.
4. Ce nu iți place la alergat?
Nu imi place că uneori simt poluarea din aer și faptul că nu tot timpul am ocazia să alerg în zone montane. Deasemenea îmi displace că, indiferent cât de atent ești la drum, riscul e destul de mare să te accidentezi și poți fi scos de pe tușă total. Totuși, aleg să alerg pentru că îmi oferă liberta, endorfine, creșterea rezistenței, toate acestea însemnând sănătate fizică și echilibru.