#Numărul4 cu Alin Oprișa, omul de bază în echipa noastră
„It gets easier. Everyday it gets a little easier. But you have to do it everyday. That’s the hard part. But it does get easier.„

1. Ce iti iei pe tine si cu tine intr-o cursa de semimaraton?
In primul rand entuziasmul si emotiile competitiei :). Dar bineinteles, echipamentul obligatoriu, pantofii de alergare montana sau de asflat (depinde de caz). Un bidon de apa, mai ales vara cand temperaturile sunt mai ridicate iar riscul de deshridatare mai mare, un gel/plic de magneziu pentru crampele musculare si un gel/baton energizant in caz ca nu mai am energie; in functie de cursa sau de traseul ales pentru antrenament. Daca este vreme ploioasa, eventual o foita de ploaie. Inca un lcuru important cred ca este telefonul (cu baterie full) care, pe langa a asculta muzica, este util si pentru a putea suna in caz de urgenta (inca nu a fost cazul si sper sa nu fie nici in viitor) si pentru harta GPS in cazul in care nu stiu sigur traseul.
2. Ce faci pentru a preveni accidentarile si a avea o viata de alergator indelungata?
Prima data cand am inceput sa alerg nu stiam exact ce e de facut, asa ca am incercat sa alerg cat mai mult fara a sti care sunt consecintele. Astfel, am facut intinderi si la tendoane ce nu stiam ca exista. De atunci, am inceput sa fac, inainte de orice efort, fie ca este alergat fie ca este alt sport, o incalzire de 15 minute cu cateva exercitii specifice, stretching, iar dupa terminarea antrenamentului/cursei inca o tura de stretching. Si in plus cel mai OK cred ca fost sa intreb pe cineva competent; surprinzator cate lucruri noi se pot invata si de care nu stiam.
3. Parteneri digitali in alergare pe care ii folositi si recomandati?
Cred ca aici fiecare alege ce crede si cum se simte mai bine. Unii prefera partenerii digitali altii cei naturali (sunetul padurii, al animallor, pasarilor etc). Eu de exemplu prefer sa alerg ascultand muzica (cu castile, bineinteles 🙂 ) iar muzica pe care o ascult, depinde de moment si de starea de spirit. In unele cazuri prefer sa alerg fara muzica si sa ascult ce se intampla in jurul meu pur si simplu, sau sa fie liniste.
4. Un sfat pentru alergatorii care vor sa faca pasul de la cros la semi?
Nu stiu daca sunt in masura sa dau un sfat dar cred ca cel mai important este sa incerce, macar o data, sa vada cum este :). Cu siguranta este o senzatie diferita si interesanta. In plus, atmosfera de la o competite este cu totul diferita de antrenamente, motivatia e mai mare, mai ales cand vezi o gramada de alergatori, echipati si prezenti cu un singur scop – sa se simta bine :). Probabil ca unele persoane doresc sa alerge distante scurte, dar mai repede sau alte persoane doresc sa treaca de la o distanta mai scurta la un semi, sau maraton… sau ultra (de ce nu). In orice caz, cred ca cel mai important este sa inceapa de la distante mai scurte si sa avanseze usor spre distante lungi/viteza mai mare, sa nu se forteze tare si sa se accidenteze.