1. Cum a evoluat Trascau Trail Run de la prima editie? Care sunt schimbarile si imbunatatirile de care ne putem bucura la editia cu #5?

Trascau Trail Run s-a dezvoltat considerabil de la prima editie, aducand numeroase schimbari si imbunatatiri. O imbunatatire semnificativa este introducerea unei curse de maraton de 44 km cu 3025 m diferenta de nivel pozitiva cumulata, o cursa impresionanta care va spori nivelul de provocare. 

In prima editie, evenimentul a constat doar in proba de semimaraton de 23.5 km si proba family de 2.5 km. Ulterior, la a doua editie, am introdus proba de cros de 8.4 km. De asemenea, am observat o crestere semnificativa a numarului de participanti, de la aproximativ 125 la prima editie, pana la 400 la cea mai recenta editie din 2021. Ne dorim ca la editia cu #5 sa depasim pragul de 500 de participanti. De-a lungul anilor, s-au inregistrat recorduri de viteza pentru fiecare proba. In plus, oferim premii substantiale pentru categoria open la toate probele si premii in produse pentru categoriile de varsta.

2. Care au fost cele mai valoroase lectii invatate din organizarea editiilor anterioare Trascau Trail Run?

In primul rand, am invatat importanta unei bune coordonari si comunicari intre membrii echipei noastre. Evenimentul implica multiple aspecte logistice si organizatorice, iar colaborarea eficienta este esentiala pentru a asigura o experienta de calitate pentru participanti. De asemenea am invatat ca feedback-ul participantilor este esential. Am luat in considerare sugestiile si opiniile lor pentru a imbunatati continuu evenimentul si a raspunde nevoilor si asteptarilor lor. Ne-am dat seama ca este crucial sa avem un program bine stabilit si sa anticipam si sa gestionam eventualele probleme care pot aparea pe parcursul evenimentului. In concluzie, organizarea editiilor anterioare ale Trascau Trail Run ne-a oferit lectii valoroase despre coordonare, planificare, feedback-ul participantilor si adaptabilitatea in fata schimbarilor, toate acestea contribuind la imbunatatirea continua a evenimentului.

3. In ceea ce priveste logistica si organizarea, care au fost provocarile cu care v-ati confruntat in ultima editie si cum au fost abordate?

Una dintre cele mai mari provocari a fost transportul in punctele de alimentare-hidratare. Terenul era greu accesibil, necesitand masini 4×4, iar in cazul in care ploua in zilele anterioare evenimentului, situatia devenea si mai dificila. Pentru a face fata acestei provocari, am asigurat vehicule adecvate si am luat masuri suplimentare pentru a face traseele accesibile si sigure pentru transport. O alta provocare a fost comunicarea intre echipe. In multe zone, nu exista semnal GSM, iar datorita reliefului dificil, statiile de walkie-talkie nu aveau o raza de acoperire suficienta. In acest an, avem un plan nou pentru a imbunatati comunicarea si pentru a rezolva aceasta problema. Vom testa eficienta lor inainte de concurs si speram la ce e mai bun si sa functioneze practic, la fel ca si in teorie. De asemenea, marcarea traseului a fost intotdeauna o provocare. Cu noua proba de maraton, avem si mai mult teren de acoperit. Pentru a evita orice situatie neplacuta, verificam cu atentie punctele cheie inainte de start, asigurandu-ne ca marcajele nu sunt mutate si ca traseul este bine indicat pentru participanti.

4. Cum au influentat feedback-ul si sugestiile participantilor planificarea si desfasurarea competitiei?

Feedback-ul si sugestiile participantilor au avut un impact semnificativ asupra planificarii si desfasurarii competitiei Trascau Trail Run. Ne-am bazat pe acest feedback pentru a identifica aspectele care necesita imbunatatiri si pentru a lua decizii informate in privinta schimbarilor pe care le-am implementat. Am incurajat participantii sa ne ofere opinii si sugestii constructive. Am creat formulare de feedback dupa eveniment, atat anonime, cat si cu numele, pentru a obtine o gama larga de opinii. Ne-am angajat sa raspundem si sa argumentam deciziile noastre, explicand motivul pentru care am procedat intr-un anumit fel. Un alt aspect valoros al feedback-ului a fost oferit de voluntarii nostri, care ne-au furnizat o perspectiva din „interior” si ne-au ajutat sa identificam punctele de imbunatatire. Am apreciat contributia lor si am luat in considerare feedback-ul oferit in procesul de planificare si dezvoltare a evenimentului. Aceste modificari au inclus ajustari ale traseului, optimizarea punctelor de alimentare si hidratare, imbunatatiri ale comunicarii si semnalizarii, precum si alte imbunatatiri logistice pentru a oferi o experienta mai buna participantilor.

5. Poti impartasii o poveste de la una dintre editiile Trascau Trail Run?

Atunci pe moment nu a fost foarte placuta, dar gandindu-ma la intamplare acuma, mi se pare amuzanta.

Una dintre intamplarile memorabile si amuzante de la Trascau Trail Run a fost la editia #4 si implica o mica confuzie care s-a rezolvat super rapid si chiar si daca nu obesrva, nu cred ca ar fi avut un impact negativ asupra desfasurarii probei. In primele 3 editii transportam voluntari sau aliemente la puncte si ratam startul probei de semimaraton. La aceasta editie eram bucuros ca in sfarsit sunt acolo si asist la startul de la semimaraton. Mai erau doar 10 minute pana la start.
Echipa responsabila de marcarea traseului a fost impartita in trei grupuri, fiecare avand un tronson de marcat. Ioana si echipa ei au marcat tronsonul 1 de la start si Piatra Secuiului. Eu si Bogdan am avut de marcat tronsonul 2, care includea satul Coltesti si Creasta de Cocos. In acelasi timp, Florin si echipa lui aveau de marcat tronsonul 3, care trecea prin spate pe la Ardascheia, pana la linia de sosire.
Inainte de startul probei de semimaraton, cand mai erau aproximativ 10-15 minute, asteptam in fata portii si am realizat ca nu vedeam niciun marcaj pe traseu. Am intrebat-o pe Ioana daca stie oare ce s-a intamplat cu marcajele de la start sau nu le vad eu. Ea mi-a spus: „Alin, ai spus ca pui marcaj tu prin sat…”, dupa o pauza de cateva secunde am zis „Da, dar in Coltesti doar…”. Am mai durat cateva secunde pana am procesat si ne-am dat seama ca defapt marcajul incepea de la punctul Salvamont, inainte de urcarea pe Piatra Secuiului, si nu de la startul in satul Rimetea, asa cum ar fi trebuit.
In momentul acela, cu doar zece minute inainte de start, am am inceput sa fugim sa punem marcaj pe portiunea de sat. Noroc ca a fost doar 500m. Nu stiu ce credeau concurentii dar toti se uitau „ciudat” cand vedeau cum fugim cu 10 minute inainte de start ca sa marcam traseul ….
Aceasta intamplare desi amuzanta, a fost o lectie importanta despre comunicare si claritate in cadrul echipei noastre de organizare. Chiar si atunci cand avem un plan bine stabilit, pot aparea confuzii. Cu toate acestea, participantii si-au continuat cursa si au reusit sa se bucure de experienta unica oferita de Trascau Trail Run. Din pacate, nu am ajuns la poarta inainte de startul propriu-zis. Poate anul acesta 😊