2023. A cincea editie Trascau Trail Run e ca o Matrioska a surprizelor. Am pus pe foaie experienta anilor trecuti, discutiile cu voi, alergatorii nostri, ce am vazut la altii din postura de alergatori si ne intoarcem mai motivati ca niciodata, sa va oferim o experienta completa.

Anul acesta avem maraton, si nu orice maraton- unul dintre cele mai dificile din Romania. Cu 3030 m diferenta de nivel pozitiva cumulata in 44 de kilometri, acesta este un traseu gandit sa puna la incercare anduranta fizica si forta psihica. Proba de maraton este cotata cu 2 puncte ITRA.

Un punct ITRA vor primi anul acesta si alergatorii care vor incheia cursa de semimaraton, cursa regina a Trascau Trail Run.

ITRA, sau International Trail Running Association are scopul de a promova alergarea montana la nivel international. Organizatorii competitiilor de alergare montana isi pot supune traseele unei evaluari ce ia in considerare distanta, diferenta de nivel, gradul de autonomie necesar (numarul de puncte de hidratare) pentru a cuantifica dificultatea cursei intr-un scor de la 1 la 6. Fiecare alergator ce finalizeaza o cursa ITRA primeste numarul de puncte ITRA aferente acelei curse. Astfel se poate realiza un clasament al alergatorilor montani din intreaga lume, chiar daca acestia nu alearga aceleasi curse.

Peste 1,7 milioane de alergatori montani de pe toate continentele au un profil ITRA si un indice de performanta.

Indicele de performanta ITRA ia in calcul cele mai bune cinci rezultate ale alergatorului din ultimele 36 de luni, scorul maxim fiind 1000.

Top 3 alergatori la nivel mondial arata asa:

Cei mai bine cotati alergatori montani din Romania sunt:

Punctele ITRA sunt folosite uneori ca si conditie obligatorie pentru calificarea la competitii de o dificultate sporita cum ar fi Grossglockner Ultra Trail, Laugavegurinn, Ultra Trail Mt. Fuji. De exemplu, un mod in care organizatorii pot conditiona participarea este prin stabilirea unui prag minim necesar al Indicelui de Performanta ITRA (Ex. min 370 ITRA), sau prin finalizarea unor curse de minim x puncte.

De la aceasta editie facem si noi parte din echipa ITRA.